Att städa undan julen miljövänligt

Julen är en tid fylld av kärlek och glädje men också en tid som kan vara ganska kaotisk och rörig. När den stora dagen är över och det är dags att städa undan alla juldekorationer och rester från julmaten är det lätt att glömma bort miljön och istället bara slänga allt i soporna.

Men det finns faktiskt en hel del vi kan göra för att städa undan julen på ett miljövänligt sätt. Här är några tips och idéer som kan hjälpa oss att minska vår påverkan på miljön och samtidigt behålla den juliga stämningen.

  • Återanvänd och återvinn. Innan du slänger julgransbelysningen eller dekorationerna. Se om någon annan kan ha nytta av dem. Kanske har en granne eller vän inte råd att köpa nya dekorationer och skulle uppskatta att få dina gamla. Om inte se om du kan skänka dem till en second hand-butik istället för att slänga dem eller kolla med din kommun om det finns något återvinnings alternativ.
  • Kompostera julmaten. Julmaten är ofta en stor del av julstöket och det kan bli en hel del matrester. Istället för att slänga allting i soporna kan du istället kompostera matavfallet. Antingen kan du ha en egen kompost i trädgården eller så kan du lämna det till din kommunala sophantering.
  • Återanvänd julklappspapper och presentband. Det är frestande att bara slänga klapparna och det fina omslagspappret i soporna men det finns en hel del möjligheter att återanvända och återvinna. Försök att försiktigt öppna paketen utan att riva pappret och spara det till nästa år eller använd det som inpackning till andra presenter under året. Present Banden kan spara och användas igen eller användas till pysselprojekt.
  • Elektronikåtervinning. Om du fick nya elektroniska prylar i julklapp som till exempel en TV eller en dator, se till att återvinna den gamla elektroniken på rätt sätt. Många elektronikbutiker erbjuder elektronikåtervinning tjänster där du kan lämna in dina gamla prylar.
  • Minska användningen av engångsprodukter. Julen kan vara en tid då vi använder mycket engångsprodukter som pappersservetter, tallrikar och sugrör. Försök att minska användningen av dessa och istället använda mer hållbara alternativ som till exempel tygservetter och återanvändbara tallrikar och glas.
  • Ge bort istället för att slänga. Om du har julklappar eller saker som du inte längre behöver eller vill ha se om du kan ge bort dem istället för att slänga dem. Det finns många välgörenhetsorganisationer och second hand-butiker som gärna tar emot gåvor.

Att städa undan julen på ett miljövänligt sätt är inte bara bra för miljön. Det kan också vara en möjlighet att vara kreativ och ha kul. Så nästa gång julen är över, tänk på hur du kan städa undan på ett miljövänligt sätt. Din insats kan göra en stor skillnad!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *