Städtips

Planera din höststädning

Fräscha upp och gör iordning inför hösten

Nu när hösten närmar sig med stora steg kan det vara skönt att planera din höststädning. En sådan städning innebär att du går igenom alla rum med vad som är “somrigt” och plockar undan det. Sen gäller det att planera inför hösten så att du inte blir tagen på sängen när det väl smäller till.

Ta tag i din höststädning

Något som är väldigt bra att börja med är att tvätta alla fönster innan frosten kommer. Se också till att alla fönster är täta så att du slipper använda så mycket el under höst och vinter nu när den är så dyr. Ta också ut alla mattor och skaka av dom. Dammsug dom gärna och gör rent dom beroende på vad det är för slags matta som du har. Har du en matta med “lugg” kan du använda en borste och borsta den i rätt riktning så får du den fluffig igen.

höststädning

Ta fram dina filtar du brukar använda när det är kallare väder. Har dom legat inne i ett skåp en längre tid så kan du fräscha till dom genom att köra dom i tvättmaskinen på handtvätt med en skvätt sköljmedel. Då känns dom åter mjuka och luktar gott när du lägger dom i soffan igen.

Maxa din höststädning och ta ner textilerna

Vill du använda dina gardiner igen som har suttit uppe under sommaren kan det vara bra att skölja av dom. Det kommer alltid in en massa pollen som inte syns men vid vädring och tvätt så får dom en annan färg. Det är likadant med dukar och annan textil-allt som varit i luften under sommaren kryper in i tygen.

Passa också på att gör rent soffan med dammsugaren. Ta bort kuddar och dammsug både mellan och bakom.

Gör en mysfaktor i varje rum

När alla rum är städade tar du fram dina filtar och annat som gör en mysfaktor i dina rum. Ljus, andra gardiner eller/och dukar och ta fram ljusen som kommer att ge dig bra ljus men också värme.

höststädning